Çocuklarda Bademcik ve Geniz Eti Büyümesi

Çocuklarda Bademcik ve Geniz Eti Büyümesi

Çocuklarda bademcik ve geniz eti vücudun bağışıklık sisteminiz düzenlemeye yardımcı olan lenfoid dokulardır. Boğazdan giren bakteri ve virüsleri yakalayarak, onlarla savaşacak antikorları üretirler. Bademcikler boğazın arka bölgesinde her iki yanda bulunur. Geniz eti ise burun boşluğunun arka tarafında, dışarıdan görünmeyecek şekilde daha yüksekte ve daha geridedir. Geniz eti ve bademcikler boğaz enfeksiyonuna neden olan bir virüs ya da bakteri ile enfekte olduklarında büyürler. Bademcikler büyüdüğü için boğaz enfeksiyonu yaşayan çocuklarda ve yetişkinlerde yutma güçlüğü, ağrı, horlama gibi herkesin deneyimlediği ve bildiği sorunlar görülür. Normal şartlar altında enfeksiyon sona erdiğinde normal boyutlarına geri dönerler. Ancak, özellikle sık veya kronik enfeksiyon geçiren çocuklarda büyümüş halde kalabilirler. Bu durum bademciklerin ya da geniz etinin vücudu korumak yerine enfeksiyon kaynağı haline gelmesine neden olabilir. Bu şekilde enfeksiyon kaynağı haline gelen geniz etinin ya da bademciklerin tedavi edilmesi şarttır.

Çocuklarda bademcik ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?

Çocuklarda bademciklerin alınmasını gerektiren iki ana unsur vardır. Eğer bademcikler çok büyükse, yani nefes alıp vermeyi etkiliyorsa ya da tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarına neden oluyorsa alınması gerekebilir. Bademcikler boyutlarına göre 4 dereceye ayrılır. Grade 3 veya 4 olarak adlandırdığımız, çocuğun gelişimini engelleyen, diş, yüz ve çene yapısında sorunlara neden olabilecek, özellikle geceleri soluk alıp vermeyi zorlaştıran bademciklerin alınması gerekir. Diğer taraftan bademcik çok fazla büyümüş olmamasına rağmen tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu şekilde olan bademciğin de alınmasını tavsiye ediyoruz.

İlginizi Çekebilir  Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Çocuklarda bademciklerin alınması doğru mu?

Çok sık karşılaştığımız bir sorudur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre halk arasında bilinenin aksine çocuklarda bademciklerin alınması akciğere inen enfeksiyon sayısını arttırmaz. Çünkü çocuklarda bademcik alındıktan sonra bağışıklık sisteminin diğer unsurları bademciklerin görevini üstlenmektedir. Alınması gerektiği halde alınmayan bademcikler yüz ve çene yapısını, diş yapısını bozabilir. Çocuğun çok fazla antibiyotik kullanmasına neden olabilir. Sürekli enfeksiyona yol açarak çocuğun bedensel gelişimini etkileyebilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar kalp kapak hastalıklarına, ateşli havalelere, ağız kokusuna neden olabilir.

Çocuklarda geniz eti büyümesi hangi sorunlara yol açar?

Birçok farklı soruna neden olabilir. Adenoid face olarak tabir ettiğimiz alt çenenin yıllar içerisinde geride kaldığı, çene görünümünün sağa ya da sola doğru eğildiği tipik yüz görünümüne neden olabilir. Diş yapısını bozarak dişlerin erken çürümesine ya da yamuk çıkmasına neden olabilir. Kulakta sıvı birikimine neden olarak tedavi edilmemesi halinde sağırlığa, vücudun farklı bölgelerinde, beyinde apseye kadar giden iltihaplanmalara neden olabilir. Geniz eti büyümesi çocuklarda gelişim geriliğinin önemli bir nedenidir. Çocuğunuzda ağzı açık uyuma, horlama sorunu varsa mutlaka bir KBB uzmanına başvurmalısınız.

Hangi durumlarda geniz eti ameliyatla alınmalıdır?

Çocuklarda yüzde 70 -90 oranında solunumu nefes boşluğunu kapatan, horlama ve ağzı açık uyuma sorunlarına neden olan geniz eti en erken aşamada cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Daha küçük boyutlardaki vakalar ise ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak geniz etinin boyutu düzenli kontrollerle takip edilmelidir. Bazen geniz eti çok büyük olmayabilir, ancak kulakta sıvı birikimi başlamıştır. Bu hastalarımızda sıvı birikimi tüp takılarak tedavi edilirken geniz eti de alınmalıdır.

Çocuklarda bademik ve geniz eti ameliyatları nasıl yapılır?

Her iki ameliyatta genel anestezi altında gerçekleştirilir. Cerrahi ağız içerisinden yapıldığı için herhangi bir iz kalmaz. Günümüzde çocuklarda bademcik ameliyatı thermal wedding teknolojisiyle hemen hemen hiç kanama olmadan yapılabilmektedir. Bademcik tam olarak alınmışsa tekrarlama riski yoktur. Geniz etinde ise yüzde beş on oranında tekrar büyüme riski vardır. Çocuklarda geniz eti ameliyatından sonra ilk iki üç gün içerisinde hafif pembe renkli kanama görülebilir. Bademcik ameliyatından sonra, geniz eti ameliyatından üç gün sonra görülen kanamalarda tedavi için ameliyatı yapan doktorunuza başvurmalısınız. Her iki ameliyatta da genellikle hastanede kalmak gerekmez. Operasyondan yaklaşık 4-5 saat sonra hasta taburcu edilir.

İlginizi Çekebilir  Kulak Tüpü Ameliyatı

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.