Burun ameliyatları günümüzde en sık tercih edilen estetik işlemlerin başında gelen ameliyatlardır. Burun ameliyatları yaptırmayı düşünen kişiler genellikle burunlarındaki şekil, işlev ve yapı bozukluklarından şikayetçi olan ve bu şikayetlerin giderilmesini isteyen kişilerdir. Bu şikayetlerin dışında sağlıklı nefes alma için de burun ameliyatı olmayı düşünen kişiler vardır. Burun estetiği doktorları tarafından yapılan başarılı burun ameliyatları hastaların istediği sonuca ulaşmasını sağlayacaktır. Doğru teknikle dikkatli bir şekilde uygulanan burun ameliyatlarından başarılı bir sonuç beklense de hastaların bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin özenleri de iyileşme üzerinde büyük önem taşır. Hastaların dikkat etmesi gereken hususlardan belki de en önemli olanı burun ameliyatı öncesinde ve sonrasında sigara tüketimidir.
Burun ameliyatları temelde burun estetiği doktorunun planlamasına göre uygulandığında oldukça konforludur fakat ameliyat sonrasında iyileşme döneminde sigara kullanan hastaların mümkünse bırakması, bırakamıyorsa azaltması gerekir. Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir ameliyat olduğu için anestezinin ameliyat sürecinde etkisini göstermesi ve sonrasında sağlıklı bir şekilde vücuttan atılması için sigara kaynaklı problemlerin yaşanmaması önemlidir. Burun ameliyatı öncesinde ve sonrasında sigara kullanımına devam edilmesi anestezi sürecinin uzamasına, burun bölgesindeki dokuların oksijenlenememesine, kan dolaşımının bozulmasına ve ağrıların artmasına neden olacaktır. Burun estetiği doktorları hastanın bu problemleri yaşamaması için sigara kullanımını bırakmasını önermektedir.
Burun estetiği öncesinde ve sonrasında sigara içmenin etkileri temel olarak aynı görünse de bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Burun estetiği öncesinde içilen sigara anestezi süresinin uzamasına yol açıp bazı hastalarda anesteziden geç uyanmaya neden olurken bazı hastalarda anestezinin geç etki göstermesine neden olur. Sigaranın kan dolaşımını bozucu etkisi bulunması nedeniyle ameliyat sırasında fazla kanamaya neden olabilir. Ayrıca dokuların oksijenlenmesini de olumsuz etkileyeceği için yine ameliyat sırasında problemler meydana gelir. Burun ameliyatından en az 15 gün önce sigara tüketimi bırakılmalıdır.
Burun estetiğinden hemen sonra içilen sigara ise kan dolaşımını bozarak ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin beklenilenden geç olmasına neden olabilir. Burun bölgesi sonuçta işlem gören bir bölge olduğu için hasar mevcuttur ve iyileşmesi için oksijen gerekir, sigara bu oksijenin dokulara iletilmesini engeller. Burun estetiği sonrasında iyileşme döneminde burun içine geçici bir süreliğine tamponlar yerleştirilir ve bu tamponlar hastanın daha rahat nefes almasını sağlasa da burun içinde kalıntılara neden olabileceğinden tıkanıklıklar oluşabilir. Bu tıkanıklıkların giderilmesi için de damarların oksijeni iyi bir şekilde taşıması gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sigara dokulara giden oksijeni engellediği için hem burun temizlenemez hem de burun bölgesinin iyileşme süreci uzar. Burun ameliyatından sonra hiçbir şekilde sigara içilmemesi gerekse de hastaların sigara içmek istediklerinde doktora haber vermeleri gerekir.
Bu anlattığımız problemler göz önünde bulundurulduğunda burun estetiği doktorlarının ameliyat öncesi ve sonrasında sigara içilmemesi gerektiği anlaşılabilen bir gerçek olup ameliyattan sonra iyileşme süreci tamamlanana kadar hastalar hiçbir şekilde sigara içmemelidir. Ameliyattan sonra burun bölgesinin sağlıklı bir şekilde iyileşmesi, şişlik ve ödemlerin inmesi için sigaradan uzak durulmalıdır.
Burun Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Süre Sigara İçilmemeli?
Burun ameliyatından sonra hastaların hiçbir şekilde sigara içmemesini isteseler de bazı hastalar sigara içmeye devam etmek istemektedir. Bu durumda sigara içmek için ne kadar süre beklenilmesi gerektiği akıllara gelmektedir. Hastaların burun ameliyatı sonrasında sigara içmeleri için beklemeleri gereken süre minimum bir aydır. Bu bir aydan önce hasta pasif içicilikten dahi uzak durmalıdır. Pasif içici ile aktif içici arasında hiçbir fark olmayıp hasta ikisinde de aynı şekilde etkilenip aynı olumsuzluklarla karşılaşacaktır.
Burun ameliyatı sonrasında hastanın sağlıklı bir şekilde iyileşmesi ve iyileşme sürecinin kısalması için hastaların ameliyat sonrası sigara içimden uzak durması önemlidir. Bu konuda burun estetiği doktoru hastaya gerekli bilgilendirmeyi yapacak ve daha detaylı bilgi verecektir.