Alerjik Nezle

Alerjik Nezle

Alerjik Nezle Nedir?

Alerjik nezle vücudun kendi savunma sisteminin aracılık ettiği, hapşırma, kaşıntı, solunum güçlüğü ve/veya burun akıntısı şeklinde belirtilere neden olan bir hastalıktır. Alerjenik maddelere karşı reaksiyon olarak ortaya çıkar ve alerjene bağlı olarak mevsimsel veya yıl boyunca semptomlara neden olabilir. Alerjik nezlesi olan kişilerin bağışıklık sistemi alerjenler olarak adlandırılan, aslında zararsız maddelere karşı aşırı duyarlıdır.

Nedenleri

Alerjik nezle veya alerjik rinit belirli bir süre boyunca (örneğin polen mevsiminde mevsimsel olarak) veya sürekli ortaya çıkabilir. Yıl boyunca devam eden alerjik burun akıntısı genellikle ev tozu akarları, hayvan tüyü veya küf – mantar tarafından tetiklenir.  Mevsimsel alerjik rinit hastalarının yaklaşık %75’i bitkilerden solunan çiçek ve çimen polenlerine, daha doğrusu polenlerin protein bileşenlerine tepki gösterirler. Nadir de olsa belirli gıdalar da alerjik nezleye neden olabilir. Diğer taraftan birçok alerji hastası aynı zamanda bazı yiyecek türlerine karşı da alerjik reaksiyon gösterir. Bu durumlarda çapraz alerjiden söz edilir. Örneğin polen alerjisinden muzdarip kişiler şeftali, erik, armut, kiraz gibi çekirdekli meyve türlerine karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler.

Semptomları

Burun akıntısı alerjik nezle hastalığının ana semptomudur. Burun akıntısının yanı sıra burun kaşıntısı, üst üste sık sık hapşırma şeklinde kendisini gösterebillir. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, gözyaşı görülebilir. Yine ağız ve boğazı etkileyen yanma ve kaşıntı belirtiler arasındadır. Diğer belirtileri arasında kuru öksürük, hırıltı, nefes darlığı, kulakta kaşıntı, deride kabarıklık, kızarma, döküntü, yorgunluk, baş ağrısı bulunur.

Alerjik nezle yaygın bir hastalıktır

Yetişkinlerin %20’si ve çocukların %13’ü polen alerjisinden yani halk arasında bilinen adıyla saman nezlesinden muzdariptir. Diğer alerjenlerde hesaba katıldığında genel olarak çocukların yaklaşık %20’si ve yetişkinlerin %25’i hastalıktan etkilenmektedir.

İlginizi Çekebilir  Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Alerjik nezle başka sorunlara yol açar mı?

Alerjik rinit tedavi edilmezse ciddi ikincil hastalıklara yol açabilir. Alerjik nezlenin yol açtığı iltihap alt solunum yollarına yayılabilir. Alerjik nezle bronşiyal astımın gelişimi için en büyük risk faktörlerinden birisidir. Hastalık burun mukozasında kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenlerle alerjik rinitin erken dönemde anti alerjik burun spreyleri, göz damlaları veya tabletler gibi uygun yöntemlerle tedavi edilmesi önemlidir.

Alerjik rinit nasıl tedavi edilebilir?

Alerjik nezle için ilk ve en önemli tedavi yöntemi ilgili alerjenlerden kaçınmaktır. Ancak bu durumun uygulanabilirliği çoğu zaman zordur. Antialerjik burun spreyleri ile birlikte oral antihistaminikler gibi ilaçlarla yapılan tedavi etkili olabilir. Antialerjik burun spreyleri herhangi bir koruyucu içermediğinden özellikle vücut tarafından iyi tolere edilebilir. Alerjene özgü duyarsızlaştırma özellikle bronşiyal astıma geçişin ilk belirtileri olduğunda erken aşamada düşünülmelidir. Düzensiz nazal septum nedeniyle burundan nefes almanın tıkanması veya polip, büyümüş burun konkaları gibi burun mukozasında değişiklikler olması durumunda cerrahi müdahale faydalı olabilir.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.