Burun Eti Büyümesi – Konka Büyümesi

Burun Eti Büyümesi – Konka Büyümesi

Burun konkaları burun deliklerini nemli tutmaya yardımcı olan süngerimsi, dar geçitlerdir. Her burun deliğinde üç adet olmak üzere burunda toplam altı adet konka bulunur. Konkalar kemik ve yumuşak dokudan oluşur. Konkaların aşırı büyümesi halk arasında burun eti olarak adlandırılan konka hipertrofisine neden olur. Burun eti büyümesi olan hastalar nefes almada güçlük, sık burun kanaması ve tekrarlayan burun enfeksiyonları yaşayabilirler.

Burun Eti Büyümesi Nedenleri

Burun eti büyümesi akut (tek seferlik) ya da kronik olabilir. Aniden ortaya çıkabilir ya da semptomlar zamanla artarak kronik bir sorun haline gelebilir. Nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı, akut sinüs enfeksiyonu, kronik rinit, mevsimsel alerjiler ,kronik sinüzit, hormonal değişiklikler bulunur. Ayrıca sapmış bir septum, dış burun deformitesi veya sinüslerdeki sorunlar konka büyümesine neden olabilir. Genetik değildir, ancak ailesinde alerjik rinit öyküsü olan kişilerde daha sık görülür.

Burun eti büyümesi belirtileri nelerdir?

Burundan nefes almada zorluk yani burun tıkanıklığı en sık görülen belirtisidir. Tıkanıklık genellikle geceleri yatarken artar. Ayrıca horlama, uykuya dalmada güçlük ve burun kanaması görülebilir. Geceleri ağzı açık uyuma yaygındır. Koku duyusu da etkilenebilir.

Konka Büyümesi Tedavisi

Tedavi daha çok spesifik nedene ve büyümenin kronik olup olmamasına bağlıdır. Genel olarak iki ana tedavi vardır. İlaç tedavisi ve ameliyat.

İlaç tedavisi:

Semptomları azaltmaya yardımcı olmak için ilk tedavi seçeneğidir. İlaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Örneğin akut konka hipertrofisi için nazal dekonjestan spreyler sadece kısa bir süre için kullanılabilir. Bu spreyleri üç günden daha uzun süre kullanmak burun boşluğunda şişmeye, semptomların kötüleşmesine ve uzun süreli kullanımda bağımlılığa neden olabilir. Burun eti büyümesi kronik değilse muhtemelen zamanla ve ilaç tedavisi ile iyileşecektir. Ancak kronik bir hal almışsa, hava geçişi şiddetli bir şekilde daralmışsa cerrahi girişim önerilir.

Cerrahi tedavi:

Ameliyat genellikle burun deliklerinden yapılır. Ameliyatta amaç konkanın işlevini korurken, konkayı küçülterek burun içinden hava akışını iyileştirmektir. Konkaların boyutunu küçültmek için farklı cerrahi teknikler vardır. En sık uygulanan iki teknik randofrekans tedavisi ile endoskopik konka redüksiyonudur. Hastanın spesifik durumuna, burun eti büyümesinin ciddiyetine ve KBB uzmanının tecrübesine göre önerilen teknik değişebilir. Ayrıca burun eti ameliyatı diğer prosedürlerle örneğin sapmış bir septumu düzeltmek için septoplasti ya da burun görünümünü iyileştirmek için rinoplasti ile birleştirilebilir.

Radyofrekans dalgaları ile burun eti tedavisi

Radyofrekans tedavisi konka ile septum arasındaki submukozal astarı ısıtarak konkayı küçültme prensibine dayanan bir ayakta tedavi prosedürüdür. Burun deliğinden içeri sokulan küçük bir probla işlem gerçekleştirilir. Prob radyofrekans dalgalarını dokuya yönlendirir. Uygulamadan sonra yaklaşık 6-8 hafta içerisinde dokuda tam büzüşme meydana gelerek hava yolu genişler. Tedavi yaklaşık 10-15 dakika içerisinde tamamlanır. Hasta tedavi sonrası günlük yaşamına devam edebilir. Etkililik oranı yaklaşık yüzde seksendir. Yani genellikle ikinci bir işleme gerek kalmaz. Ancak gerektiğinde tekrar edilebilir. İşlemden sonra ilk birkaç hafta geçici burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun etini tedavi eden etkili ve konforlu bir yöntemdir. Burunla ilgili diğer ameliyatlar sırasında da aynı seansta uygulanabilir.

Endoskopik konka redüksiyonu

Genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Septoplasti ile birlikte yapılabilir. Prosedür, ucunda ışık bulunan ince bir tüp olan endoskop kullanılarak gerçekleştirilir. Cerrah endoskop kullanarak alt konkayı görüntüler ve konkanın mukozal astarında küçük bir kesi yapar. Alt kısımda konka kemiği ya da konka çevresindeki yumuşak dokular küçük bir aletle inceltilebilir ya da çıkartılabilir. Alternatif olarak dokuyu küçültmek için radyofrekans yöntemi de kullanılabilir. Ameliyat sonrası genellikle hasta aynı gün evine gidebilir. Ancak 72 saat dinlenmesi önerilir. Konka redüksiyonu ameliyatı konka mukazasını koruyan, mukoza bütünlüğüne zarar vermeyen, tampon gerektirmeyen bir ameliyattır. Burun etinin küçültülmesinde etkili bir yöntemdir.

Hangi teknik uygulanırsa uygulansın burun eti büyümesi tekrarlayabilir. Böyle durumlarda radyofrekans yöntemi konka hipertrofisi tedavisinde güvenle tekrarlanabilir.

Ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.